Cine sunt câștigătorii Eurovision?

Pe lista finaliștilor se numără 70 de melodii până în prezent. Competiția are loc în fiecare an. A debutat în anul 1965. De atunci, se transmite în fiecare an. Este printre cele mai longevive programe de televiziune din lume. câștigătorul concursului este determinat prin tehnici de votare. Acestea s-au schimbat de mai multe ori de-a lungul timpului. Centrul lor s-a bazat pe punctele acordate prin televot și juriu. Țara cu cele mai multe puncte este câștigătoare. Primul concurs nu a avut puncte. A avut doar voturi. Se primeau câte două pe țară. La final, a fost anunțat doar marele premiu.

Câte ediții au fost?

Au fost 67 de concursuri, cu câte un câștigător în fiecare an. Excepție concursul egal din 1969, cu patru finaliști. 27 de țări au luat marele premium, cu Elveția debutant în 1956. Cel  mai mare număr de victorii sunt pentru Irlanda și Suedia, cu câte șapte fiecare.

Două persoane au ieșit victorioase mai mult de o dată. Johnny Logan din Irlanda a interpretat What’s Another Year în 1980. Ulterior, în 1987 s-a întors cu Hold Me Now. Loreen din Suedia a cântat Euphoria în 2012. A revenit în 2023 cu piesa Tattoo în 2023.

Logan este, de asemenea, unul dintre cei șapte compozitori cu mai mult de o piesă câștigătoare. A compus Hold Me Now în 1987. Apoi s-a bazat pe Why Me? în 1992. Este singurul competitor cu trei victorii la Eurovision la activ. El a fost fie ca interpret, compozitor sau ambele.

Ceilalți șase  cu mai mult de o intrare victorioasă sunt Willy van Hemert, Yves Dessca, Rolf Lovland și Brendan Graham.

Toate piesele au fost apreciate la scară largă. De cele mai multe ori, publicul a decis soarta competiției. Cu excepție câțiva ani, televotul a fost baza pentru selecția victoriilor. De asemenea, a contat și juriul. Totodată, popularitatea participanților a fost decisivă cel puțin în ultimii ani. Acum, totul se bazează în mare parte pe voturile naționale și internaționale în finală.

În fiecare an, curiozitatea publicului rămâne aceeași – cine va câștiga Eurovision? Este o întrebare de interes general. În acest sens, numărul de supoziții este considerabil. Spre exemplu, pariorii sunt foarte interesați de răspuns. Ei încearcă la fiecare competiție să estimeze cine va lua titlul. Mizele sunt mari în acest sens. De aceea și cercetătorii sau statisticienii vizează subiectul foarte des. Sunt publicații speciale în acest sens. Acum, sunt verificate inclusiv rețelele de socializare cum ar fi Tik Tok și Instagram. Totul depinde în mare parte de votul publicului. Prin urmare, astfel de date sunt luate în calcul cu maximă prioritate.

Câți competitori au ajuns cunoscuți?

Au fost puțini artiști victorioși de succes în industria muzicală. Cei mai notabili deveniți vedete internaționale sunt Abba și Celine Dion. Primii au câștigat în 1974 pentru Suedia cu Waterloo. Celine a fost victorioasă în 1988 pentru Elveția cu Ne partez pas sans moi.

Mai recent, Duncan Laurence a câștigat concursul din 2019 pentru Olanda cu „Arcade”. El a experimentat succesul mondial pe platformele de streaming cu această piesă. Aceasta a devenit hit în mod neașteptat. A fost ascultată cu interes între 2020 și 2021. Maneskin a câștigat în 2021. A concurat pentru Italia cu piesa Zitti e buoni. Ulterior, a obținut și popularitate ca urmare a victoriei.

Din anul 2008 se oferă un trofeu oficial. Acesta este o piesă obținută manual din sticlă sablată. Din anii 1950 are forma unui microfon. Textierii și compozitorii finalistului primesc versiuni mai mici ale aceluiași premiu. Designul original a fost creat de Kjell Engman de la Kosta Boda. Compania este specializată în arta sticlei.